2013年4月4日星期四

免烤巧克力饼干蛋糕 - Kek Batik

我家最爱的巧克力饼干蛋糕,也就是kek batik,食谱被我乱改来迎合我家
的口感,这是特别为女儿准备的甜点^^

这是原食谱 :
Bahan-bahan (1 dulang)
250 g biskut marie – patah 2
150 g butter
1 cawan milo
5 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar esen vanilla
1/2 tin susu pekat manis(250gm)
1/2 cawan air
4 biji telur
Cara-cara
  1. Campurkan milo, serbuk koko, esen vanilla, susu pekat, air dan telur di dalam periuk. Kacau sehingga sekata dan panaskan dengan api yang perlahan.
  2. Masukkan butter ke dalam periuk dan kacau sehingga adunan menjadi pekat. Kemudian tutup api.
  3. Masukkan biskut marie dan gaul sehingga sekata.
  4. Masukkan adunan ke dalam bekas dan mampatkan.
  5. Sejukkan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dihidangkan.
夏天不喜欢太甜太油太多蛋只喜欢浓浓的巧克力味,所以就自己
改了食谱
冰冰凉凉的巧克力饼干超好吃的,一片接一片停不了口哦~\(≧▽≦)/~

材料:
marie饼干 - 250克(对半切)
奶油 - 50克
美露(milo) - 100克
无糖巧克力粉 - 50克
炼奶 - 200克
水 - 160ml
鸡蛋 - 2粒(打散)
块状巧克力(cooking chocolate) - 50克(最后才放)

做法:
1.把所有材料搅拌均匀过滤(除了cooking chocolate) 
2.用小火慢慢的煮至幼滑浓稠(浓稠度就像融化的巧克力)就熄火
(不能大火哦,不然会变蛋花的哦)
如下图:

3.熄火之后把cooking chocolate加入巧克力糊里搅拌至融化
4.把所有的饼干倒入巧克力糊里搅拌至每一片饼干的有粘到巧克力
5.倒入6寸的4方模(模要先摆放塑胶纸,用胶带固定好)
如下图:
6.最后用汤匙压紧巧克力饼干让它结实,待凉
7.巧克力饼干蛋糕凉了之后进冰箱隔夜即可
(冰箱如果冷的话冷藏就可以了,如不冷要进冷冻处)

3 条评论:

  1. 回复
    1. 不是哦 whipping cream是鲜奶油 奶油是butter 在马来语是mantenga 还像是这样写

      删除