的口感,这是特别为
这是原食谱 :
Bahan-bahan (1 dulang)
250 g biskut marie – patah 2
150 g butter
1 cawan milo
5 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar esen vanilla
1/2 tin susu pekat manis(250gm)
1/2 cawan air
4 biji telur
Cara-cara
- Campurkan milo, serbuk koko, esen vanilla, susu pekat, air dan telur di dalam periuk. Kacau sehingga sekata dan panaskan dengan api yang perlahan.
- Masukkan butter ke dalam periuk dan kacau sehingga adunan menjadi pekat. Kemudian tutup api.
- Masukkan biskut marie dan gaul sehingga sekata.
- Masukkan adunan ke dalam bekas dan mampatkan.
- Sejukkan dalam peti sejuk selama 1 jam sebelum dihidangkan.
改了食谱
冰冰凉凉的巧克力饼干超好吃的,一片接一片停不了口哦~\(≧▽≦)/~
材料:
marie饼干 - 250克(对半切)
奶油 - 50克
美露(milo) - 100克
无糖巧克力粉 - 50克
炼奶 - 200克
水 - 160ml
鸡蛋 - 2粒(打散)
块状巧克力(cooking chocolate) - 50克(最后才放)
做法:
1.把所有材料搅拌均匀过滤(除了cooking chocolate)
2.用小火慢慢的煮至幼滑浓稠(浓稠度就像融化的巧克力)就熄火
(不能大火哦,不然会变蛋花的哦)
如下图:
3.熄火之后把cooking chocolate加入巧克力糊里搅拌至融化
4.把所有的饼干倒入巧克力糊里搅拌至每一片饼干的有粘到巧克力
5.倒入6寸的4方模(模要先摆放塑胶纸,用胶带固定好)
如下图:
6.最后用汤匙压紧巧克力饼干让它结实,待凉
7.巧克力饼干蛋糕凉了之后进冰箱隔夜即可
(冰箱如果冷的话冷藏就可以了,如不冷要进冷冻处)
奶油是whipping cream?
回复删除不是哦 whipping cream是鲜奶油 奶油是butter 在马来语是mantenga 还像是这样写
删除我最喜欢的糕点之一
回复删除